The Japanese Joint House is a space created by carving out from a scaled, traditional japanese joint. Its purpose is to allow for a user to have four experiences from four distinct rooms-a view of the ground, a view of the sky, a view of the horizon and a room that is naturally light but has no exterior view. 

     The joint consists of two mirrored pieces that are joined by two keys. Because this house used the upside down piece, the theme of unnatural and forced perspective was utilized throughout the project. It is seen, for example, in the views, when the ground is viewed from the highest room, while the sky is viewed from the lowest room. 

     Furthering the idea of forced perspective, the space was designed so that these four possible experiences could be created without altering the exterior facade. Because of this, all of the rooms are connected to the two existing keyholes and the entrance is in the roof. This accounts for the darkness inside the house, and the funnel-shaped areas in each room that connect to the key holes.

4.023 Architecture Design Studio I
Fall 2015