Oculus is located in a free lot in the intersection between A Street and Summer Street in Boston, Massachusetts. The building functions both as an architectural reaction to Chris Offili's Blue Rider Series and as a viewing device for the neighboring building. The project includes an overview of Offili's collection, site studies, a series of diagrams and models used to create the facade, a lighting analysis of each room, interior and exterior renderings, plans and sections.

     The Blue Rider Series is a collection of nine black and blue paintings that show important moments of Offili's life. They are displayed in the New Museum in New York. They inhabit an octagonal dark room. The idea is that the figures in the paintings come to life at the same time, the human vision gets used to the low level of light. Maintaining the logic of this condition, the facade of the building was designed based on a grid created by the new arrangement of these nine paintings.  The grid assigned the position of possible windows, and the function of each room assigned their size. This way, the paintings and the programme created the ambience in each room.

     The building repurposes the use of the existing building's windows by connecting them with the grid used in the front, created by Offili's pieces. The connection between these two gives rooms their non-conventional forms and further exemplifies the link between the collection and the existing building. Their new use also allows for the existing building to have new views. For example, some windows look to an outdoor terrace, some look into the cafe, others look into the staircases. . 

4.023 Architecture Design Studio I
Fall 2015